Közösségeink

Az Alternatív Közösségek Egyesülete alulról jövő kezdeményezéseket támogat és segíti az emberek önszerveződését. Egyesületünk megkeresi és várja azokat, akik a közjó érdekében szeretnének tevékenykedni és segíti őket céljaik elérésében. Meghallgatjuk az embereket, összehozzuk őket és képessé tesszük őket, hogy saját maguk tudjanak értékeik, érdekeik mentén közösen cselekedni.
Egyesületünk nem irányítja az így létrejött csoportokat, azok függetlenek, maguk döntenek saját ügyeikben, a tevékenységeikhez szakmai és technikai segítséget nyújtunk. Konzultálunk velük például a csoportműködés hatékonyságáról, a demokratikus működés feltételeiről és igényeik szerint információt nyújtunk számukra. Tehát az a célunk, hogy önállóan működő közösségek és szervezetek jöjjenek létre, melyek később az AKE támogatása nélkül is hosszútávon működni tudnak. Melyek ezek a csoportok?

 

Sub.hu

Legidősebb csoportja az egyesületnek. Jelenleg alvó állapotban van, de reményeink szerint hamarosan újraéled. A Sub.hu csapatával 2008-tól  a szubkulturális események publikálására, kommentálására és szervezésére fókuszáltunk. Online rádiónk esélyt adott a tehetséges, de kevésbé ismert lemezlovasok, producerek, civil szervezetek és a rádiózni vágyók számára. Debreceni székhelyű stúdiónk felszereltsége lehetőséget biztosít rádióműsorok felvételére, szerkesztésére, sugárzására. Próbálkoztunk a programszervezéssel is, amelyen belül elsősorban a zene és a képzőművészet került előtérbe. Fiatalokat és idősebbeket is egyaránt bevonzó kiállításokkal, bulikkal, civil eseményekkel hoztunk létre közösségi élményeket.

 

 

 


 

Debrecen Bike Maffia

A Debrecen Bike Maffia 2015-ben jött létre azzal a céllal, hogy a hajléktalanok felé fordítsa a figyelmet. A kezdeményezés budapesti mintára jött létre,de sok helyi sajátosságot épített be az évek során. Elsődleges céljai a csoportnak: utcán élő emberek segítése, kerékpározás népszerűsítése, fiatalok érzékenyítése, generációk összekötése. Tevékenységek: adománygyűjtés, két hetente főzés és kiszállítás, iskolai akciók, kisebb projektek.

 

 


 

Natív

A Natív az első olyan csoport, amely a közösségszervezés módszerének alkalmazásával jött létre. Mára már abszolút autonóm csoportként működő, fiatalokból álló csoport, melynek célja a debreceni társadalmi élet fejlesztése. Elsődleges feladatuknak a kulturális élet fellendítését, a környezettudatos szemlélet népszerűsítését és városunk élhetőbbé tételét tartják.
Azt szeretnék, ha Debrecen egymás és a világ felé nyitott, demokratikus, toleráns, zöld polgárok közössége lenne.

 


 

Főnix Fixed Gear

Az FFG legfiatalabb csoportunk. Kötődésük az egyesülethez egyszerre laza és szoros. Ez köszönhető annak, hogy egy nagyon könnyen beazonosítható szubkultúrát képviselnek, amelynek a feltételeinek a megteremtésében segítünk, ugyanakkor a közeg stílusának megfelelően önjáró tevékenységeik is vannak, amelyhez pedig nincs szükségük semmi másra, csak a kerékpárjukra. A Főnix Fixed Gear tehát egy kerékpáros csapat Debrecenből. Céljuk, hogy népszerűsítsék a fixis életérzést. Szeretnék felfrissíteni Debrecen kerékpáros életét.