Rólunk

Az Alternatív Közösségek Egyesülete (AKE) 1998-ban alapított, önálló jogi személyiséggel rendelkezõ, debreceni szervezet. Az egyesület kezdeti idõszakában programok sokaságát szerveztük, a szubkultúrákhoz tartozó fiatalok által népszerûsített helyeken. Azóta nem csak a város, hanem mi is fejlődtünk és formálódtunk.
Közvetlen tevékenységünk elsõsorban a szubkultúrákhoz tartozó fiatalok célcsoportjára terjed ki, de minden, a társadalom keretein kívül levő vagy azok között nehezen mozgó embert támogat.

Az egyesület alapítói szerint az ember természetes igénye, hogy tevékenyen vehessen részt életkörülményeinek, környezetének kialakításában. Meggyőződésünk, hogy ennek az igénynek a kielégítésére a leghatékonyabb módszer a közösségben végzett alkotó jellegű tevékenység. Mivel a közösségteremtés igénye és szükségessége leginkább a fiatal korhoz kötődik, különösen fontosnak tartjuk a fiatalok ilyen irányú kibontakozásának támogatását.  Az egyesület célja az alternatív gondolkodású debreceni polgárok reintegrálása a társadalomba úgy, hogy közben saját értékeik mentén végezhessék tevékenységeiket.
Mára már az AKE többnyire alulról jövő kezdeményezéseket generál, illetve informális csoportokkal dolgozik, közösségeket fejleszt és szervez. Ilyen informális csoportunk a Debrecen Bike Maffia, a Natív, a Fõnix Fixed Gear, vagy a Sub.hu,
Igyekszünk mindenki számára egy olyan életpálya modellt nyújtani, ami lehetõvé teszi egyéniségük megtartását, de ugyanakkor valós és demokratikus keretek közé is emelhetõ.
Fő fókuszunk jelenleg egy közösségi tér kialakítása, amely nem csak az említett csoportokat, hanem a városban még működő más tevékenységű csoportokat is érint. Más vagy? Kreatív vagy? Közösségre vágysz? Várunk téged is!