Támogatott szervezetek bemutatása

Tavaly a miskolci Dialóg Egyesülettel egy új projektbe vágtunk bele, elindítottuk a Keleti Szél nevű programot, amely keretei között több informális csoportot és szervezetet támogatunk fejlődésükben, céljaik elérésében. Ismerjétek meg őket kicsit jobban:

  • Erős Anyák- Találj RÁM!

Az informális csoport 2017-ben jött létre Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, sérült gyermekeket nevelő családokból. Két család indította el a kezdeményezést, ez tíz „tagot” jelent. Mára kb. 50-60 fő a csoport létszáma és ez folyamatosan növekszik. Sérült és egészséges gyermekes családok is csatlakoznak.
Számos szakember (és szervezet) is részt vesz a munkában: gyermekorvos, gyógypedagógus, szakápoló, zeneterapeuta stb., illetve kórház és önkormányzat. Találkozóikon az információcsere és a kikapcsolódás is fontos. Feltárják a nehézségeket és ennek megfelelően – szakember részvételével – szervezik következő találkozóikat. Céljuk, hogy a problémákat megoldják, a lehetőségeket megtalálják, az életet megkönnyítsék. Szeretnék a családokat kimozdítani a hétköznapokból. Megmutatni, hogy a félelmek, az akadályok leküzdhetők, az ÉLET pedig csodálatos. Adnak és kapnak is. Törődést, figyelmet, szeretetet, sokat! Szülök és a gyermekek erőt merítenek egymásból és boldogabbá válik a család… 😊

  • Miskolci Romák Érdekvédelmi Szervezete (MIRÉSZ)

A célcsoportjuk a tetemvári roma közösség. Többgenerációs családokról van szó, akik már évtizedek óta ott élnek, borzasztó és nagyon rossz körülmények között. Ők, ha nevezhetjük így, rendszeren kívüliek, velük sok esetben senki sem foglalkozik, mert szinte láthatatlanok a rendszer számára. Mindenképp a tetemvári közösség életét szeretnék jobbá tenni, de hiszik, hogy az ilyen pozitív kezdeményezések által, a többségi társadalomra is jó hatással lehetnek. Munkájuk során közösségszervezői és közösségfejlesztői eszközöket fognak használni.

  • Nők Klubja Szolnok

A közösség, a család és az egyén dimenziói nem választhatók el élesen egymástól, ezért a Nők Klubja Szolnok célul tűzte ki azt, hogy mindezt egy klubban ötvözze. Szolnokon informális csoportként működnek. Nők, anyák, feleségek, akiket a tudatosságuk köt össze, a tenni akarás, hogy felépítsenek egy inspiráló, támogató női közösséget. Feladatuknak tekintik a családanyák szemléletmódjának formálását, fenntartható, ökotudatos háztartások és szemléletmód kialakítását, mellyel hatni tudnak a környezetükre egy környezettudatosabb élet kialakításában, hogy gyermekeik számára egy élhető bolygót hagyjanak hátra.

  • KINODomino

A KINOdomino 2015 óta rendez dokumentumfilm-vetítéseket Miskolcon. Eseményeiket a műsoron lévő film hangulatához igazodó változatos helyszíneken szervezik. Céljuk, hogy a más csatornákon nehezen elérhető, magas nívójú dokumentumfilmek eljussanak a közönséghez és általuk lehetőséget teremtsenek arra, hogy a nézők a vetítés után közös beszélgetések során megosszák gondolataikat egymással. Vetítéseik kísérő eseményeként sokszor meghívott vendég segítségével dolgozzák fel a látottakat, alkalmanként zenei vagy drámai előadás is kíséri a programot, ezzel is színesítve Miskolc kulturális életét.

  • Rákóczifalvai Ifjúsági Szervezet (RÁISZ)

A Rákóczifalvai Ifjúsági Szervezet (RÁISZ) teret nyújt mindazon rákóczifalvai fiatalok (és nem csak) számára, akik szeretnek csapatban kibontakozni, ismerkedni, fejlődni. Céljuk, hogy közösségépítő programok, csapatépítő feladatok szervezése által fellendítsük a rákóczifalvai ifjúsági életet, hogy a helyi fiatalok olyan aktív, felelősségteljes felnőtteké váljanak, akik hasznos tagjai a közösségüknek.

  • Somnakuno Drom – Roma Női Civil Egyesület

A Somnakuno Drom – Roma Női Civil Egyesület egy olyan kulturális szervezet, főleg a roma nőkkel és a kultúrával foglalkozik.Küldetésük a hagyományápolás, a kultúra megőrzése és továbbadása, illetve a roma emberek érdekeinek védelme, a roma gyermekek fejlesztése. Eddigi legfontosabb eredményüknek azt tartják, hogy nyomás alá helyezve a városvezetést, roma asszonyokat vetettek fel dolgozni a helyi roma közösségi házba, ahol addig nem dolgozhattak. Azt is szeretnék, hogy a roma nők új szemléletmódokat ismerjenek meg, fejlődjenek és maguk mögött hagyják a kultúra által rájuk osztott alárendelt szerepet a családban.