Közösségek a térben

Láthatatlan Iskola:

A Láthatatlan Iskola egy olyan mentorprogram, ami hátrányos helyzetű, tanulni vágyó gyerekeket köt össze olyan fiatalokkal és felnőttekkel, akik szabad idejükben szívesen osztanák meg tudásukat másokkal. A programban való részvétel mindenki számára ingyenes és önkéntes alapú. Mentoraink az általános iskolai tantárgyaktól egészen az érettségire való felkészítésig mindenben a gyerekek segítségére vannak, és a foglalkozások során új barátokat is szereznek. A Láthatatlan Iskola tehát nem csupán egy oktatási program, hanem egy kiváló szabadidős tevékenység is, lehetőség arra, hogy együtt tegyünk a gyermekekért, hiszen ők jelentik a jövőt!

 

Food Not Bombs:

Célunk a debreceni piacokról az eladásra már nem szánt, de emberi fogyasztásra még alkalmas zöldségek és gyümölcsök mentése, melyekből a debreceni rászorulók részére főzünk ebédet, majd az elkészült adagokat kiszállítjuk. Az alapanyagok begyűjtéséhez és az étel elkészítéséhez minden érdeklődő szabadon csatlakozhat.

 

 

Nyomtassteis Debrecen:

A Nyomtassteis! “szamizdat” újság mindössze egy félbehajtott A4-es lap, amelyre a még megmaradt független média híreiből állítunk össze hétről hétre válogatást.

A hetilap célja valódi információk eljuttatása olyan információs gettókba zárt kistelepülésekre is, ahova csak a kormánypropaganda ér el. A lapot bárki letöltheti a világhálóról a www.nyomtassteis.hu weboldalon, sokszorosíthatja és terjesztheti. A Nyomtass te is! egy közösségi hetilap, hiszen mozgalom épült köré, amely az egész országból várja az aktivistákat, akik segítenek a terjesztésben.

Az újságot és a mozgalmat civilek hozták létre, önálló és pártoktól független, ugyanakkor keresik az együttműködést civilszervezetekkel, közösségekkel, akik szeretnének a lapban megjelenni, cserébe osztják azt, valamint vidéki online és offline médiumokkal is, hogy velük együttműködve hírt tudjanak adni helyi ügyekről. A debreceni szekció két hetente pénteken szokott találkozni közösségi terünkben, amikor is megszervezik Közéleti origami nevű eseményüket.

 

Debreceni Színjátszó Stúdió Egyesület:

Színházi ars poeticánk szerint elsősorban modern magyar és külföldi egyfelvonásos darabokat és meséket mutatunk be. Független színházként az amatőr és a hivatásos színjátszás határmezsgyéjén működünk folyamatosan csaknem négy évtizede. Előadásainkkal elsősorban Debrecenben és Hajdú-Bihar megye városaiban-falvaiban szerepeltünk, de Szombathelytől Nyírbátorig, Pécstől Recskig, Zalaegerszegtől Derecskéig az ország sok-sok városában játszottunk. Számottevő szakmai eredményeket értünk el rangos hazai és nemzetközi fesztiválokon (USA, Japán, Svédország).

 

Együtt Debrecenért Egyesület:

Az 1998-ban alakult egyesület célja a helyi közéletben, kulturális életben részvétel, szerepvállalás. Tevékenységei közé tartozik például  a 2005 óta minden ősszel megrendezett Tar-túra, melynek során a helyi író kedves helyeit, kocsmáit látogatják meg és olvasnak fel műveiből. Nemrég megjelentettek egy kötet is Vén Ede címen, mely Tar Sándor utolsó másfél évének 50 írását tartalmazza.

Szerveztek ugyanakkor konferenciát a Debreceni Egyetemen Erőszak és Kirekesztettség címen, amely konferencia a roma gyilkosságokat igyekezett feldolgozni.

 

Casa da Dança – Brazil Táncház:

A táncházak a Brazil Kulturális és Harcművészeti Egyesület szervezésében, havonta kerülnek megrendezésre a közösségi térben. Az este folyamán az érdeklődők különféle brazil táncokat tanulhatnak teljesen kezdő és haladó szinten is. A Forró, Szamba, Funk, Maculele oktatás után, az este kései óráiban a Capoeira szerelmesei is összemérhetik a tudásukat minden alkalommal, rendszerint élő zene mellett. A cél a felhőtlen szórakozás. Mindenkit szeretettel látunk, aki szeretne kikapcsolódni. A tánctudás egyáltalán nem feltétel.