Interjú Új Nap Új Remények veteránokkal- ha még kell egy kis löket

Ha egyesületi vezetőként azon töprengsz, hogyan szerezz a célotokra forrást, az Új Nap Új Remények Program megoldás lehet a számodra. A budapesti EMMA Egyesület  debreceni önkéntesei tavaly csak ezen a programon 284.000 Ft-ot szedtek össze követként. Három embernek az áldozatos munkája tette tehát lehetővé, hogy mára már itt is megvalósulhatnak az EMMA műhelyek, nem csak a fővárosban, több, mint 20 anya életét felpezsdítve ezzel.  Ha ez még mindig nem győzött meg Benneteket, olvassátok el Bán Kornélia és Hofgárt-Ékes Noémi debreceni követek válaszait a tavalyi tapasztalatokról, élményekről.

AKE: Ha röviden, 3 mondatban össze kellene foglalnotok valakinek, aki nem érti mi ez, hogyan foglalnátok össze ti, akik már végig csináltátok egyszer?

Bán Kornélia: Az Új nap, új remények kampányban egy jó ügy követének állunk. Ez azt jelenti, hogy a program honlapjára feltöltött motivációs anyagunk segítségével kampányolunk az online térben egy általunk kitűzött célösszeg összegyűjtéséért a választott jó ügynek. A kampány zárása pedig egy hajnali séta, amikor a követek egy kb. egy órás közös séta után együtt nézik meg a napfelkeltét.

Hofgárt-Ékes Noémi: A követekkel zajló adománygyűjtés keretében az ügyek arcokat, történeteket kapnak. Azért annyira nagyszerű ez a lehetőség, mert nem pusztán forrást teremt a szervezetek számára fontos célokhoz, de ezzel a típusú kommunikációval sokkal nagyobb elköteleződést tud kialakítani az adományozókban.

AKE: Mi volt a legjobb élményetek, mint követ?

Bán Kornélia: Én két élményt említenék. Az egyik, amikor az adományok értéke átlépte a 100 ezer forintot, amit eredetileg kitűztem, a másik pedig a hajnali séta.

Hofgárt-Ékes Noémi: A legnagyobb élményem az volt, hogy ez a fajta adománygyűjtés folyamatos visszacsatolást adott: kértem, írtam, telefonáltam, és azonnal láttam, ahogyan közeledünk a célhoz. Ez a fajta megerősítés szerintem nagyon nagy motiváló erő.

AKE: Kornélia te adományozó is voltál. Mi volt a legjobb élményed, mint adományozó?

Bán Kornélia: Itt inkább azt említeném meg, hogy örülök, amikor másodszor is megkeresnek egy adománygyűjtés során, mert néha “nem éri el az ingerküszöbömet” az első megkeresés, pedig egyébként szerettem volna adományozni.

AKE: Miért volt jó ez a fajta adománygyűjtés?

Bán Kornélia: Nekem tetszett, hogy a kampány honlapján “arcunkat vállalva” gyűjtöttünk, számomra így személyesebb volt a gyűjtés.

AKE: Mi volt kihívás és hogyan oldottátok meg?

Bán Kornélia: Az okozott fejtörést, hogyan szólítsam meg úgy az ismerőseimet, hogy ne legyek túl “direkt”. Végül kisebb messenger csoportokat hoztam létre az egymást ismerő ismerőseimből, és így írtam nekik. Ha valaki adományozott, a privát köszönet mellett megköszöntem a csoportban is anonim módon az adományt, és volt, hogy ez újabb adományt hozott abból a csoportból.

Hofgárt-Ékes Noémi: Nekem kihívás volt kérni. Az ÚNÚR közben jöttem rá tavaly, hogy milyen nehéz odafordulnom másokhoz, és azt mondani: erre lenne szükségem ahhoz, hogy ezt és ezt el tudjam érni.

AKE: A pénzen túl, milyen eredménye volt még az Új Nap Új Reményeknek számotokra?

Bán Kornélia: Nekem az, hogy a követ társaimmal “vállvetve” gyűjtöttünk az EMMA műhelyek számára, és jó érzés volt a kampányt a hajnali sétával lezárni a végén. Csak azt sajnálom, hogy Noémi nem tudott ott lenni velünk a sétán.

Hofgárt-Ékes Noémi: A fentebb említett kihívás egyben számomra a legnagyobb eredménye az ÚNÚR tavalyi adománygyűjtésének is a pénzen túl, hiszen óriási tapasztalat volt az, hogy nemcsak kérhetek, de adnak is. Ráadásul olyanok is, akikről soha nem gondoltam volna, hogy megszólíthatóak a témában! Arról nem is beszélve, hogy a közös gyűjtés és a közös siker szerintem az egész szervezetet átformálja, még erősebben megélhető az, hogy egymást segítve dolgozunk.

AKE: Idén belevágtok?

Hofgárt-Ékes Noémi: Persze!

 

Ha meggyőztek mi tehát most a dolgod? Olvasd el a részleteket itt és küldd el pályázatodat: http://unur.civiliranytu.hu/hu/hirek/unur2020.html

Viszont ha még vannak kérdéseid, keress minket bátran itt:

Alternatív Közösségek Egyesülete

Kapcsolattartó: Molnár Ágnes

E-mail: agnes.molnar1008@gmail.com

Telefon: 06-30-680-5942