Pályázati felhívás – 2018

Az Alternatív Közösségek Egyesülete a Regionális Közösségi Központok program keretében a Nyílt Társadalom Alapítványok forrásainak felhasználásával TEDD JOBBÁ! címmel pályázatot hirdet az Észak-alföldi régió megyéiben (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megye).

A program célja, hogy megerősítse és támogassa azokat a civil szervezeteket, informális csoportokat, amelyek aktívak a környezetükben tapasztalható, a helyi lakosságot közvetlenül érintő problémák kezelésében. A pályázók az elnyert támogatást aktuális és konkrét problémák kezelésére, reálisan teljesíthető célok elérésére, közösségi összefogással megvalósuló tevékenységek finanszírozására fordíthatják.

A pályázat tehát elsősorban olyan tevékenységeket támogat, amelyek elősegítik és megerősítik a civil társadalom részvételét és szerepét a helyi problémák megoldásában, vagy felhívják a környezetük figyelmét a környezetvédelem, szociális ellátás, egészségügy, oktatás, kultúra, társadalmi befogadás, esélyegyenlőség helyben, közösségi összefogással orvosolható problémáira.

Beadási határidő:  2019. január 31. éjfél

A részletes Pályázati felhívás és tájékoztató, a Pályázati adatlap, valamint a Költségvetési adatlap itt érhető el:

Pályázati felhívás és tájékoztató 2018  (pdf)

Pályázati adatlap 2018 (word)

Költségvetés-Tedd jobbá-2018 (excel)


Pályázati tájékoztató fórumok:

Nyíregyháza:       2019. január 9. 14.00 óra

Helyszín: Közösségi FACE-ek Ifjúsági Iroda, Bocskai utca 25.

 

Debrecen:            2019. 01. 10. 14.00 óra

Helyszín: Alternatív Közösségek Egyesülete, Baross Gábor utca 16.

 

Szolnok:                2019. 01. 11. 14.00 óra

Helyszín: Mozgássérültek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete, Dr. Kronberg János utca 4/a.


      GYIK – Gyakran ismételt kérdések

 

A pályázatírás nem könnyű és általában rengeteg kérdést vet fel az íróban. Igyekszünk itt összeszedni azokat a kérdéseket, amelyek a leghamarabb felvetődnek. Ezt a részt igyekszünk majd folyamatosan frissíteni. Amennyiben nem találta meg az önt foglalkoztató kérdést, kérjük keressék a következő kollégáinkat:

Pénzügyi kérdésekben: Damu Gyuláné – penzugy”kukac”altkozegy.hu

Szakmai kérdésekben: Dió Zoltán – palyazat”kukac”altkozegy.hu e-mail címen,

vagy telefonon munkanapokon 9 – 17 óra között a 06-30-411 47 65 számon.

 

Kérdések és válaszok:

Egy szervezet hány pályázatot nyújthat be összesen?

Egy szervezet egy pályázatot nyújthat be főpályázóként. Emellett egy pályázatban partnerként is részt vehet. Ugyanez vonatkozik a magánszemélyekre is, kivéve a partnerséget illetően.

Jelent-e bármiféle előnyt az elbírálásnál, ha a határidőnél korábban adja be a pályázó a pályázatot?

Nem. A pályázatok együtt kerülnek ellenőrzésre, majd értékelésre a beadási határidőt követően. Ugyanakkor biztatunk minden pályázót, hogy lehetőség szerint véglegesítse pályázatát minél előbb, ne várja meg az utolsó pillanatot.

Pályázhatok-e akkor, ha a szervezetem Budapesten van bejegyezve technikai okokból, viszont a működésem abszolút helyi?

Igen! Elsősorban olyan szervezeteket támogatunk, akik helyi szinten működnek, amelynek nem feltétele,hogy a szervezet helyi szinten is legyen bejegyezve. A pályázat kisközösségeket támogat, vagyis elvárás az, hogy legyen egyfajta beágyazottsága a szervezetnek/csoportnak ebben a régióban, legyen előzménye a tevékenységnek helyi szinten, legyenek már megtett lépések.

Nincs bejegyezve a csoportunk/szervezetünk. Pályázhatunk?

Abszolút! Ebben az esetben vagy befogadó szervezetet kell keresnie a csoportnak, vagy a csoport egyik tagja magánszemélyként fogja kapni az adományt, a csoport projektjére. Természetesen ez esetben ugyanúgy vannak elszámolási kötelezettségei a magánszemélynek is.

Ellátási szerződésünk van az önkormányzattal. Pályázhatunk?

Természetesen, amennyiben a pályázók köre kritériumoknak megfelelnek.

Pályázhatunk működési támogatásra?

Amint a kiírásból látható, az általános működés rendszeres, havonta felmerülő költségeire (villany-, gáz-, vízszámla kiegyenlítésére, telefon- és bankköltségekre) nem igényelhető támogatás, csak akkor, ha azok közvetlenül kapcsolódnak a pályázott szakmai programhoz.

Egy civil szervezet, amely támogatást kap ebben a pályázatban, lehet-e pénzügyi megvalósítója egy informális csoportnak?

Támogatott szervezet nem lehet pénzügyi lebonyolítója informális csoportnak, de várhatóan magánszemély is lehet pénzügyi lebonyolító.