„Nyitnikék!”

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete is Tedd Jobbá! projekt nyertes az idei évben. 

Az Egyesület legfőbb tevékenysége a látássérült emberek érdekvédelme, érdekképviselete, hangstúdió működtetése, Braille írás, olvasás oktatása, -nyomtatás, szemléletformáló  előadások megtartása, közreműködés az akadálymentes környezet kialakításánál, közösségi-szabadidős programok szervezése, rehabilitációs foglalkoztatás, egyedi információs kiadványok előállítása.

 

A projektjüknek a “Nyitnikék” nevet adták.  A projekt célja egyenlő hozzáférés elősegítése, a társadalom szemléletformálása, információnyújtás, önkéntes hálózat kiépítése, közösségszervezés, tanulás, szakmai fejlődés, kivetítve a látássérültekre, olvasási nehézséggel élőkre és a társadalom egészére.
A látássérülteknek nemcsak a képi, olykor a szöveges megjelenítések és az új technológiák megismerése is gondot okoz. Ezeket a gátakat oldja fel a Nyitnikék projekt, mely keretében maguk az érintettek nyitnak fejlettebb országban működő társszervezetek munkája felé, az ott tapasztaltakat, jó gyakorlatokat beintegrálják a hazai szakmai vérkeringésbe, szakmailag fejlődnek, mely önmaguk számára is nyitás a társadalom felé.


Ezen célok mentén június 29 és július 2 között szakmai úton vettek részt Bécsben, tanulmányozták az akadálymentesítést a közösségi közlekedésben, a kultúra világában, és szakmai megbeszélések alkalmával megismerkedtek az ottani látássérültek  foglalkozó szervezetek munkájával.

 

Mi is az a TEDD JOBBÁ! pályázat?
A program célja, hogy megerősítse és támogassa azokat a civil szervezeteket, informális csoportokat, amelyek aktívak a környezetükben tapasztalható, a helyi lakosságot közvetlenül érintő problémák kezelésében. A pályázók az elnyert támogatást aktuális és konkrét problémák kezelésére, reálisan teljesíthető célok elérésére, közösségi összefogással megvalósuló tevékenységek finanszírozására fordíthatják.

Az Egyesület munkáját itt tudjátok követni a Facebookon: Vakok Egyesülete